Światowa reprezentacja biznesu na III Forum Polski Wschodniej w Kielcach

W dniach 10-11 czerwca w Kielcach odbyło się III Forum Polski Wschodniej, organizowane przez Polską Agencję Informacji i Inwestycji Zagranicznych S.A. Tegoroczny temat Forum to „Europejski kryzys, polskie szanse. Czas na nowe kierunki, nowe pomysły – czas na Polskę Wschodnią.” Forum odwiedziło 20 gości z zagranicy, większość stanowili biznesmeni ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich.

Oprócz przedsiębiorców reprezentujących firmy zagraniczne, m.in. z Dubaju, Francji, Indii, Japonii, Królestwa Arabii Saudyjskiej, Korei i Stanów Zjednoczonych, na Forum byli obecni również przedsiębiorcy z Polski, reprezentanci instytucji, świata biznesu, podmiotów zainteresowanych inwestycjami i nawiązaniem współpracy gospodarczej z regionem, a także reprezentanci samorządów terytorialnych z Polski Wschodniej.

Goście uczestniczący w wizycie mieli okazję zapoznać się z ofertą Makroregionu i nawiązać znajomości z przedstawicielami wielu branż z Polski Wschodniej. Ogromnym zainteresowaniem wśród uczestników wizyty cieszyły się prezentacje przygotowane przez firmy Activtek oraz  Polbu Sp. z o.o., która od niedawna jest wyłącznym dystrybutorem technologii firmy Eolis Sp. z o.o., oferującej metodę czyszczenia wszelkich powierzchni suchym lodem, a także prezentacje w Kieleckim Parku Technologicznym i Regionalnym Centrum Naukowo-Technologicznym w Kielcach.

- Uczestnictwo w Forum ekonomicznym w Kielcach było dla mnie bardzo interesującym doświadczeniem. Szczególnie zainteresowały mnie dyskusje dotyczące perspektyw dalszego rozwoju regionu Polski Wschodniej i planowanych inwestycji, przede wszystkim aspekt ich innowacyjności oraz kwestie ich finansowania. Myślę, że kontakty nawiązane w czasie kieleckiego Forum będą wstępem do dalszych dyskusji na konkretne już tematy dotyczące m.in. pozyskiwania nowych dostawców dla IKEA i planowania przez naszą firmę kolejnych projektów inwestycyjnych– mówi Ewa Kott-Radecka Project Leader z IKEA Trading Services Sp. z o.o.

Forum stało się platformą wymiany doświadczeń i prezentacji potencjału gospodarczego Polski Wschodniej.

- Pobyt w Kielcach i na Forum był pełen interesujących wydarzeń. Prezentacje w Kieleckim Parku Technologicznym i Regionalnym Centrum Naukowo-Technologicznym zrobiły na mnie naprawdę duże wrażenie. Do tej pory nie współpracowaliśmy z firmami z tego regionu, jednak po tej wizycie myślę, że z pewnością może to być kierunek, w którym będziemy rozwijać naszą działalność – stwierdza Andrea Colo Sales Manager z Dubai World Central.

Instytucje, które już współpracują z Polską Agencją Informacji i Inwestycji Zagranicznych S.A. oceniają pobyt jako doskonałą okazję do odnowienia kontaktów i rozszerzenia zakresu współpracy pomiędzy krajami.

- W czasie wizyty poznałam osoby reprezentujące wiele branż z regionu Polski Wschodniej. Dyskutowaliśmy na temat ewentualnej współpracy i z pewnością chciałabym te kontakty podtrzymać. Jesteśmy zainteresowani zacieśnieniem współpracy między Indiami, a Polską, szczególnie w dziedzinach biotechnologii, inżynierii, przemysłu wytwórczego i nowych technologii– mówi Navita Myer Zastępca Dyrektora ds. Stosunków Międzynarodowych na Europę z International Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry.

- Podczas wizyty poznaliśmy przedstawicieli firm, które planują rozszerzenie swojej działalności na Bliski Wschód. Najbardziej interesują nas firmy zajmujące się obsługą prawną, consultingiem biznesowym, przemysłem wytwórczym i sektorem handlowym. Już teraz jesteśmy w trakcie przygotowywania strategii promocji rynków Bliskiego Wschodu i Polski. Uważam, że Polska Wschodnia to doskonały kierunek dla rozwoju biznesu. Naszym potencjalnym inwestorom będziemy polecać ten region, jako idealne miejsce dla firm szukających siedziby w Europie– mówi Ayub Ahmed Dyrektor ds. Inwestycji z CIG Business Services.

W wizycie wzięli udział przedstawiciele firm i instytucji polskich oraz zagranicznych: PBG Polish Business Group UAE, RAB Managements Consultants, Annual Investment Meeting, CIG Business Services, Dubai World Central, Arab Business Club, Le Club PPP, International Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry, Mefcom Capital Martkets LTD. Ernst & Young, GMAX Co., Ltd, NSK Consultants, IKEA Trading Services Sp. z o.o., New Communications, C&C Partners Telecom Sp. z o.o. i Majlis Partners.

Wizycie gości z zagranicznych firm i instytucji towarzyszyła wizyta studyjna dziennikarzy. Na zaproszenie Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych S.A. w dniach 10-14 czerwca, Polskę Wschodnią odwiedzili dziennikarze ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich i Chińskiej Republiki Ludowej reprezentujący czasopisma Emarat Al Youm i Arabian Business oraz Xinhua News Agency Warsaw Bureau.

III Forum Polski Wschodniej „Eastern Poland Business Forum” organizowane jest w ramach Programu Promocji Gospodarczej Polski Wschodniej.

Więcej zdjęc tutaj.