Najwięcej kontraktów dla firm z sektora spożywczego

Przedsiębiorstwa związane z branżą spożywczą zawarły najwięcej kontraktów o najwyższej wartości – wynika z ankiet przeprowadzonych wśród przedsiębiorców biorących udział w Programie Promocji Gospodarczej Polski Wschodniej. Efektem są 452 kontrakty na kwotę ponad 162 mln zł.

Sektor spożywczy to dominująca gałąź ekonomiczna Makroregionu Polski Wschodniej, województw warmińsko-mazurskiego, podlaskiego, lubelskiego, podkarpackiego i świętokrzyskiego. Przedsiębiorstwa z Polski Wschodniej prowadzące działalność w obrębie sektora spożywczego są największym beneficjentem Programu Promocji Gospodarczej Polski Wschodniej.

Od stycznia 2010 roku do maja 2014 roku zawarły one 452 kontrakty na kwotę 162 328 796,34 zł. Wyniki te są efektem czynnego udziału firm w wydarzeniach promocyjno-wystawienniczych organizowanych przez Polską Agencję Informacji i Inwestycji Zagranicznych S.A. (PAIiIZ). Firmy z sektora spożywczego zawarły najwięcej kontraktów o najwyższej wartości spośród wszystkich branż.

- Tak dobry wynik jest potwierdzeniem wysokiego poziomu konkurencyjności na rynku unijnym i światowym przetwórstwa rolno-spożywczego z Polski Wschodniej. Przedsiębiorcy wielokrotnie uczestniczyli w licznych misjach gospodarczych oraz najważniejszych targach branżowych i doskonale wykorzystali swoją szansę na rozwój i nowe kontrakty – mówi Monika Piątkowska, Członek Zarządu PAIiIZ S.A.

- Nasza firma była na 11. wydarzeniach organizowanych przez PAIiIZ, m.in. na targach: SIAL w Paryżu, PLMA Amsterdam, Fancy Food w Waszyngtonie i wielu innych, a także na misjach handlowych w Londynie i Rumunii. Dzięki temu zawarliśmy szereg nowych, korzystnych kontraktów. W wymierny sposób przełożyło się to na poprawę wskaźników ekonomicznych przedsiębiorstwa. Tylko w ciągu ostatnich czterech lat odnotowaliśmy przeszło 70-cio procentowy wzrost eksportu naszych kluczowych produktów. Dzięki działaniom podejmowanym przy współpracy z PAIiIZ Spółdzielnia sukcesywnie się rozwija i coraz mocniej zaznacza swoją obecność na rynkach zagranicznych – mówi Zbigniew Mojecki, Z-ca Prezesa ds. Handlowych Wytwórczej Spółdzielni Pracy „Społem” z Kielc.

Jednym z najbardziej cennych gałęzi sektora spożywczego Makroregionu jest mleczarstwo i przemysł mięsny, z kolei największym eksporterem jest sektor owocowo-warzywny. Polskie produkty rolno-spożywcze są wysoko oceniane przez zagranicznych inwestorów. Źródłem konkurencyjności sektora spożywczego jest wysoka jakość oraz przewagi kosztowo-cenowe. Niższe koszty pracy, produktów oraz niższe marże pozwalają wygrywać w walce o klienta.

-Jakość polskich produktów w połączeniu z ich atrakcyjną ceną to dwa atuty, dzięki którym z powodzeniem mogą one konkurować na arenie międzynarodowej, szczególnie na Dalekim Wschodzie i na obszarze byłego ZSRR. Tamtejsi odbiorcy niezwykle cenią sobie bezpośrednie kontakty, dlatego też udział w targach, możliwość spotkania i osobistego uzgodnienia szczegółów współpracy, należy uznać za kluczowy czynnik sukcesu Programu. Dzięki niemu poszerzyliśmy dotychczasowe rynki zbytu o takie kraje jak Tadżykistan, Azerbejdżan, Gruzja, Białoruś czy Uzbekistan.  Podczas targów WORLD FOOD Kazachstan oraz PRODEXPO Moskwa zawarliśmy kontrakty z nowymi kontrahentami z Rosji, Turkmenistanu i Ukrainy – dodajeZbigniew Mojecki.

- Jeszcze w tym roku firmy z sektora spożywczego będą miały okazję promocji swoich produktów i usług podczas targów branżowych oraz misji gospodarczych, m.in. w Paryżu, Tanzanii i Etiopii, Rumunii i Chinach – dodaje Monika Piątkowska z PAIiIZ.

Efektem Programu Promocji Gospodarczej Polski Wschodniej są 753 kontrakty zawarte przez firmy z Polski Wschodniej, od stycznia 2010 roku do maja 2014 roku, na łączną kwotę

352 210 995,09 zł. Dane te pochodzą z ankiet rozesłanych do 320 firm uczestniczących w Programie, na które odpowiedziało 62,8% z nich.

Od stycznia 2010 roku Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagranicznych S.A. (PAIiIZ) realizuje Program Promocji Gospodarczej Polski Wschodniej. Służy on zwiększeniu atrakcyjności inwestycyjnej oraz zaprezentowaniu potencjału gospodarczego województw: warmińsko-mazurskiego, podlaskiego, lubelskiego, podkarpackiego i świętokrzyskiego, wchodzących w skład Makroregionu Polski Wschodniej.

W ramach prowadzonych działań, przedstawiciele jednostek samorządu terytorialnego oraz firmy z Polski Wschodniej mogą brać udział w targach oraz misjach inwestycyjnych organizowanych przez PAIiIZ. Głównym kierunkiem promocji są rynki europejskie, ale również USA, Korea Południowa, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Arabia Saudyjska, Chiny, Indie i Rosja.