Firmy z Polski Wschodniej na najważniejszej imprezie branży IT - Targach "CeBIT" w Hanowerze

Aż 13 firm z Makroregionu Polski Wschodniej będzie obecnych na Międzynarodowych Targach Teleinformatycznych CeBIT, które odbędą się w Hanowerze w dniach 5 – 9 marca. Polskie firmy zaprezentują innowacyjne rozwiązania z dziedziny nowych technologii, wśród których znajdzie się między innymi system rejestracji rozmów o nazwie µComprec, kapsuła, dzięki której można przenieść się w wirtualny świat starodawnego Lublina, czy nowoczesne systemy wspomagające prowadzenie biznesu.

Targi CeBIT, które odbędą się już na początku marca w Hanowerze, to jedna z najważniejszych imprez z dziedziny technologii informacyjnych na świecie. W roku 2012 odwiedziło ją około 312 tysięcy osób ze 110 krajów, a liczba wystawców przekroczyła 4240. Dla firm z branży nowych technologii jest to zatem szansa na nawiązanie kontaktów biznesowych, zdobycie nowych rynków i rozwój biznesu.

W tym roku na targach w Hanowerze swoje dokonania zaprezentuje aż 13 firm z regionu Polski Wschodniej, który w branży nowych technologii rozwija się bardzo dynamicznie. Zaplecze naukowo-badawcze i parki technologiczne zlokalizowane w Polsce Wschodniej mają zasadniczy wpływ na rozwój branży, a co za tymidzie na rozwój przedsiębiorstw inwestujących w technologie informacyjne.

Jednym z ciekawszych rozwiązań prezentowanych na CeBIT będzie system zaprojektowany przez firmę Intratel z Białegostoku, dużego dostawcę usług outsourcingu IT na Podlasiu, a wkrótce także usług cloud computingu, w całej Polsce. Prezentowany system (ITO cloud appliance) będzie pozwalał na jednoczesne i automatyczne dostarczanie firmom z sektora małych i średnich przedsiębiorstw infrastruktury i podstawowego pakietu oprogramowania w modelu cloud, niezbędnego z punktu widzenia działalności biznesowej. Kompletne rozwiązanie połączone i dostarczone zostanie docelowo w formie urządzenia z preinstalowanym wewnątrz, firmowym portalem społecznościowym, z którego użytkownicy uzyskają dostęp do konkretnych narzędzi, służącego jako podstawowy mechanizm komunikacji, wymiany i współpracy w firmie. Produkt ten będzie w prosty sposób umożliwiał realizację wszystkich podstawowych i niezbędnych do realizacji celów biznesowych przy stosunkowo niskim budżecie, na który mogą sobie pozwolić przedsiębiorstwa małe i średnie.

Kolejnym ciekawym rozwiązaniem prezentowanym w Hanowerze będzie specjalna kapsuła, która przeniesie odwiedzających w wirtualny świat miasta Lublin i to z różnych okresów jego istnienia. W środku kapsuły umieszczone będą 3 telewizory 47’ 3D Full HD, na których pokazane zostaną wizualizacje Lublina, a także wirtualna wycieczka w 3D po mieście z XVI wieku. Wspólna praca nad projektem historyków i badaczy pozwoliła na opracowanie wizualizacji odtwarzających rzeczywisty układ ulic i wygląd kamienic z XIV, XVI, XVIII i XX wieku. Kapsuła została opracowana przez firmę Ideopolis  z Lublina, której działalność skupia się na zagadnieniach związanych z efektywnością pracy i zwiększaniu jej przy pomocy własnych innowacyjnych narzędzi informatycznych.

Producent systemów rozmów, Spółka Inżynierów SIM z Lublina, obecna na rynkach azjatyckich, amerykańskim, a także europejskich, zaprezentuje na targach CeBIT jeden ze swoich systemów o nazwie µComprec. System ten sprzedaje się głównie na potrzeby służb specjalnych w wielu krajach. Dodatkowo firma SIM będzie chciała zainteresować odwiedzających systemem Inteligentnych Budynków Domatiq oraz Centrum Nadzoru Technicznego Comatiq, które w całości zostały stworzone przez specjalistów SIM. Nagrody, jakie firma zdobywa za innowacyjność rozwiązań potwierdzają jakość oferowanych produktów, podobnie jak realizacje badań naukowo-badawczych we współpracy z uczelniami i wiele innych projektów.

Firma Corab z Olsztyna zajmuje się techniką satelitarną w zakresie produkcji, dystrybucji i obsługi satelitarnych platform na całym świecie. Corab jest w tym zakresie liderem na polskim rynku, zajmuje także znaczącą pozycję na rynkach światowych. Główna działalność firmy to dostawy sprzętu do odbioru kodowanych i niekodowanych programów satelitarnych. Na targach CeBIT Corab zaprezentuje cały przekrój rozwiązań satelitarnych, które ma w swojej ofercie.

Kolejną interesującą firmą z Polski Wschodniej jest Teledirect, który ma swoją siedzibę w Kielcach. Firma ta zajmuje się realizacją procesów telemarketingowych i świadczy usługi telefonicznej obsługi klientów. Teledirect zajmuje się także wdrażaniem technologii i rozwiązań call center, jest także autorem oprogramowania IT służącego do uruchomienia wirtualnego centrum obsługi telefonicznej. Na targach w Hanowerze firma zaprezentuje interaktywne rozwiązania i aplikacje dotyczące call center.

Na CeBIT w Hanowerze będzie można także obejrzeć produkty innych firm z Polski Wschodniej działających w branży nowych technologii. Na targach zaprezentuje się firma ITM z Olsztyna, której filarem działalności jest projektowanie, wdrażanie oraz utrzymywanie i unowocześnienie systemów informatycznych przeznaczonych dla branży meblowej. E-Studio Software z Lublina produkuje oprogramowanie dedykowane do wspomagania procesów biznesowych realizowanych przez podmioty gospodarcze, a także administrację.

Zakres działalności firmy Partners In Progress, kolejnego wystawcy na CeBIT, obejmuje produkcję i wdrażanie zaawansowanych systemów informatycznych. Najszybciej rozwijającym się produktem tej firmy jest system klasy ERP do zarządzania uczelnią wyższą.
Fabryka e-biznesu z Rzeszowa to nowoczesna agencja kreatywna specjalizująca się w budowaniu marki oraz dostarczaniu innowacyjnych rozwiązań, natomiast firma Infinite z Lublina tworzy rozwiązania nakierowane na wsparcie strategicznych obszarów biznesowych. Firma Infover z Kielc jest między innymi producentem oprogramowania do zarządzania przedsiębiorstw – System Insygnium, który wspomaga zarządzanie w średnich i dużych firmach handlowych, natomiast Enformatic z Rzeszowa projektuje i wytwarza oprogramowanie na platformy Windows, Web i mobile. Ostatnią firmą wystawiającą się na targach będzie Nettom z siedzibą w Olsztynie, której działalność związana jest z tworzeniem systemów IT, CRM, ERP, a także z e-commerce, SEO i produkowaniem aplikacji mobilnych, nowych rozwiązań dla biznesu.

Międzynarodowe Targi CeBIT w Hanowerze odbędą się w dniach 5-9 marca. W tym roku Polska została krajem partnerskim Targów dzięki porozumieniu o współpracy zawartemu między Ministerstwem Gospodarki, a Deutsche Messe, organizatorem targów.

Udział firm z Makroregionu Polski Wschodniej w targach CeBITzostałzorganizowany w ramach Projektu „Program Promocji Gospodarczej Polski Wschodniej” zrealizowanego w ramach I Priorytetu Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej, Działanie I.4, Komponent Promocja.