Ekskluzywne, czyli z Polski Wschodniej

Co łączy elegancką porcelanę, ekskluzywne jachty i nowoczesne samoloty szkolno - turystyczne? – każdy z tych produktów skutecznie konkuruje jakością na rynkach międzynarodowych i powstaje w … Polsce Wschodniej.

Makroregion Polski Wschodniej obejmuje 5 województw: lubelskie, podkarpackie, podlaskie, świętokrzyskie i warmińsko-mazurskie. Jego atutami jest m.in. bliskość granic, specjalne strefy ekonomiczne, dostępność środków unijnych, zasoby naturalne, korzystne relacje kosztów do jakości pracy oraz dostępność zasobów ludzkich. Analitycy zwracają uwagę, że to doskonałe miejsce rozwoju sektorów inwestycyjnych, takich jak BPO czyli usługi okołobiznesowe, przemysł lotniczy, odnawialne źródła energii i turystyka biznesowa.

W praktyce okazuje się, że to właśnie na tym obszarze powstają produkty z najwyższej półki, które skutecznie konkurują na rynkach międzynarodowych. Co ciekawe, niektórzy producenci skutecznie łączą kilkusetletnią tradycję z bardzo innowacyjnymi pomysłami.  Tak jest np. w Zakładach Porcelany „Ćmielów”, które działają koło Ostrowca Świętokrzyskiego, a których tradycja sięga aż 1790 roku. To właśnie tam powstawały i powstają sławne i eleganckie zastawy jak Empire, Rococo, Kula czy Lwów. Serwisy i figurki zrobione w Ćmielowie, często ręcznie malowane, trafiają do sklepów na całym świecie, najważniejszych placówek dyplomatycznych w Polsce i za granicą, a ich użytkownikiem jest m.in. prezydent RP Bronisław Komorowski.

Z drugiej strony zakłady w Ćmielowie ciągle się rozwijają – trwa proces łączenia ich z innym krajowym potentatem produkcji porcelany -  „Chodzież” S.A., a wiosną tego roku utworzono nowoczesną pracownię wzorniczą Ćmielów Design Studio, gdzie projektanci z całego świata będą mogli realizować swoje pomysły i rozwijać nowe technologie.

- Siła innowacji tkwi dziś w młodych, utalentowanych projektantach. Zakłady Porcelany „Ćmielów” przez lata były otwarte na nowe pomysły i współpracę z przedstawicielami młodego pokolenia. Ćmielów Design Studio ma być kontynuacją tej tradycji, miejscem, gdzie kreatywne pomysły będą przeradzać się w gotowe projekty. Nad powodzeniem przedsięwzięcia czuwać będzie Marek Cecuła, uznany artysta ceramik, autor wielokrotnie nagradzanych prac. To pierwsze tego typu przedsięwzięcie w naszym kraju – mówi Inga Kamińska, prezes Zarządu ZP „Ćmielów”. Pierwsze efekty już widać – to kolekcja „New Atelier”, ciepło przyjęta podczas Targów Ambiente we Frankfurcie nad Menem.

Kolejnym ekskluzywnym produktem, z zupełnie innej branży, który może się pochwalić pochodzeniem z Makroregionu Polski  Wschodniej są samoloty. To właśnie na tym obszarze skupiło się 90 proc. polskiej produkcji w tej dziedzinie. Lotnictwo ma tutaj doskonałe zaplecze naukowe i szkoleniowe oraz może liczyć na zachęty biznesowe i podatkowe. W efekcie z jednej strony dynamicznie rozwijają się tacy giganci jak Polskie Zakłady Lotnicze  w Mielcu, największy w Polsce producent statków powietrznych. Z drugiej strony działa co najmniej kilkadziesiąt mniejszych firm - największy w Polsce klaster przemysłowo-technologiczny, „Dolina Lotnicza”, skupia obecnie 90 przedsiębiorstw, głównie z województwa podkarpackiego.

Jednym z takich przedsiębiorstw jest spółka Aero AT, która powstała w 1994 roku, a jej celem było zaprojektowanie, certyfikacja i wdrożenie do produkcji niedrogiego i ekonomicznego samolotu szkolno - turystycznego. W efekcie powstał pierwszy całkowicie metalowy samolot w kategorii VLA (Very Light Aeroplane) zaprojektowany i produkowany z doświadczeniem „dużego przemysłu lotniczego”. Pierwsze pięć samolotów AT-3, bo o nich mowa, zamówionych przez Aeroklub Polski i Aeroklub Warszawski, zostało dostarczone w 2002 roku. Szybko rozpoczęto podbój rynków zagranicznych – np. z myślą o eksporcie do USA opracowano wersję zgodną z tamtejszymi przepisami lotniczymi – AT-4. Firma cały czas się rozwijała – kupiła nieruchomość w Mielcu, gdzie w 2008 roku wybudowała nowoczesną halę produkcyjną. Łącznie spółka zainwestowała 5,3 mln zł, z czego 70 proc. zostało sfinansowane dotacją z Unii Europejskiej.

- Dziś zatrudniamy 40 osób, a nasz AT-3 odnosi duże sukcesy na światowych rynkach. W maju 2013 roku setny samolot tego typu, wyprodukowany przez zakład w Mielcu, będzie oddany klientowi z Turcji – mówi Walter Jankowski, prezes zarządu spółki Aero AT.

Z myślą o dalszej ekspansji, tym razem na rynek chiński, w lutym 2013 roku pakiet 45% udziałów został przejęty przez chińską firmę LantTien Aerospace Park. -To krok umożliwiający wejście na rynki chińskie i nowy poziom rozwoju firmy w sensie możliwości produkcyjnych i prac badawczo rozwojowych. Silny właściciel umożliwi dalszy rozwój naszej fabryki w Mielcu, a dodatkowo pomoże nam sprostać wymaganiom nowych rynków, jak Chiny i Indie – tłumaczy Walter Jankowski. Nie ukrywa, że ta kooperacja ma zapewnić finansowanie rozwoju nowych samolotów i wzrost nakładów na marketing. - W planach jest całkowita modernizacja już produkowanych samolotów. Prowadzimy też rozmowy na temat nowego projektu sześcioosobowego samolotu – wylicza Walter Jankowski.

Firmy z Makroregionu Polski  Wschodniej mogą także pochwalić się szeroką ofertą dla miłośników wody. To właśnie tu powstają jachty, również dla tych najbardziej wymagających klientów. Ambitnie – i z sukcesami – walczą one o klientów podczas międzynarodowych imprez, takich jak międzynarodowe Targi Łodzi i Jachtów boot Düsseldorf 2013. Dzięki wsparciu Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych S.A. w ramach Programu Promocji Gospodarczej Polski Wschodniej wzięło w nich udział 13 firm z Warmii i Mazur oraz Podlasia. O atrakcyjności tej oferty świadczy, że pierwsze zamówienia i kontrakty podpisywano już na targach.

Co ciekawe, przedstawiciele tej branży podkreślają, że produkując jachty, zajmują się tym, co jest ich pasją. Tak było w przypadku Sedna Yachts z Białegostoku . - Stworzyliśmy ją w 2007 roku, ponieważ żeglujemy od wielu lat, a na rynku nie było idealnego jachtu łączącego komfort, przestronność, nowoczesność i rewelacyjne walory nautyczne. Zadziałaliśmy w myśl zasady, potrzeba matką wynalazku – opowiada z pasją Kamil Sulima z Sedna Yachts, firmy która obecnie oferuje 3 modele jachtów żaglowych: Sedna 30 o czyli o długości 30 stóp, oraz Sedna 26 i Sedna 24. Trwają przygotowania do wprowadzenia do oferty jachtu morskiego Sedna 40.                                                                                                                                                                                                                                        -  - Sedna 30, pierwszy jacht w naszej ofercie, to prawdopodobnie pierwszy jacht w Polsce wyprodukowany w technologii frezowania CNC, która pozwala na dokładność wykonania w granicach 0,1 milimetra – mówi Kamil Sulima. Obecnie firma zatrudnia dziesięć osób, może się pochwalić licznymi nagrodami m.in. za jacht i premierę roku. Jachty trafiają głównie do klientów z Polski, Niemiec, Austrii, Ukrainy, a ostatnio także z Białorusi. – To nie powinno dziwić. Nasze jachty są średnio o połowę tańsze, niż jachty konkurencji produkowane np. w Niemczech i nie odbiegają jakościowo od tych jednostek. Generalnie są chwalone za jakość wykonania, ergonomię i tak ważne walory nautyczne – tłumaczy Kamil Sulima.

Potencjał produktów luksusowych powstających na terenie Polski Wschodniej dostrzega Polska Agencja Inwestycji i Inwestycji Zagranicznych S.A. W ramach Programu Promocji Gospodarczej Polski Wschodniej firmy mogą liczyć na wsparcie w imprezach umożliwiających nawiązywanie kontaktów biznesowych. Tak było też podczas corocznego forum inwestycyjnego Annual Investment Meeting, które na przełomie maja i kwietnia odbywało się w Dubaju, w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Pojechała tam reprezentacja m.in. stoczni.

ZEA są ważnym odbiorcą m.in. dóbr luksusowych, które powstają we wschodnich regionach naszego kraju. Szczególnym uznaniem cieszą się luksusowe jachty produkowane na Podlasiu oraz Warmii i Mazurach, czy samochód Leopard, produkowany w Mielcu. Widzimy w tym duży potencjał –podsumowuje Agnieszka Łukaszewska-Wojnarowska, Dyrektor Departamentu Rozwoju Regionalnego PAIiIZ S.A.